1. liga starších dorostenců
SLP
STP
17
12
STR
PLZ
14
14
DEC
STP
21
7
PLZ
SLP
13
12
STR
DEC
12
19
STR
STP
20
13
STR
SLP
14
10
DEC
PLZ
14
13
SLP
DEC
7
19
STP
PLZ
9
22
1. liga mladších dorostenek
STR
STP
12
3
TAB
STP
19
8
STR
TAB
12
10
1. liga mužů - semifinále 1
SLP
STR
28. 4.
11:20
STR
SLP
4. 5.
17:00
1. liga mužů - semifinále 2
STP
BRN
28. 4.
18:00
BRN
STP
4. 5.
19:30
1. liga starších žákyň
TAB
STR
4. 5.
00:00
STR
STP
4. 5.
00:00
TAB
STP
4. 5.
00:00
1. liga žen - o 3 místo
Slávia Hradec Králové
KVS Plzeň
4. 5.
10:00
Zpětný pohled na EU Nations žen 2018
29. 5. 2018

Zpětný pohled na EU Nations žen 2018

Stejně jako o týden dříve v mužské kategorii se z prvního místa i na ženských EU Nations radoval tým Anglie. Český reprezentační výběr skončil smolně na pátém místě. Další turnaj EU Nations je úspěšně za námi a nyní nás od této turnajové série čeká na chvíli pauza.

Ženských EU Nations se letos účastnilo osm reprezentačních výběrů: Česká republika, Švýcarsko, Anglie, Jihoafrická republika, Belgie, Wales, Skotsko a Irsko. Nejdříve byly týmy rozděleny do dvou skupin po čtyřech, z nichž první dva celky postupovaly do pavouka o první místo. Slabší dvojice pak musela bojovat o páté místo. Češky dostaly do skupiny B týmy Anglie, Švýcarska a Skotska. 

Skupina A

Ve skupině A všichni očekávali, že Jihoafrická republika jednoduše získá prvenství a zbylé týmy se poperou o druhé místo v boji o medaile. Nakonec ale překvapil tým Irska, který v posledním skupinovém zápase porazil právě JAR 8:7. I přes remízu s Belgií se tak Irsko dostalo na první příčku skupiny A, mezitím co Jihoafrická republika spadla na místo druhé. Belgie ve skupině skončila na třetíém místě a poslední skončily Welšanky, které prohrály zcela jasně všechny tři své zápasy.

Skupina B

V české skupině se také děly zajímavé věci. Právě domácí tým hned v prvním zápase naprosto přejel národní tým Skotska, vyhrál 20:5, a už si brousil zuby na boj o medaile. Hned večer však přišla vysoká porážka od Anglie v poměru 23:8 a Češky tak potřebovaly vyhrát sobotní zápas proti Švýcarkám. I přes velmi slibný začátek se ale české reprezentaci v utkání nedařilo směrem dopředu a zápas nakonec skončil remízou. Kvůli horší bilanci s prvním týmem skupiny (Anglií) se tak domácí tým musel odporoučet na třetí místo a čekal ho boj o celkové páté místo proti týmům Belgie, Wales a Skotsko.

Boje o umístění

V sobotu odpoledne se odehrály semifinálové duely obou pavouků o konečné umístění. V tom si český tým pohodlně poradil s Walesem 27:5. Naopak rozdílem jediného gólu zvítězila Belgie v utkání se Skotskem. Jihoafrická republika utrpěla porážku od rozjeté Anglie 7:9. V horním pavouku byl úspěšný i druhý tým ze skupiny B, Švýcarsko, které zvítězilo nad Irskem s přehledem 11:5.

V duelu o 7. místo si tak v neděli zahrál Wales proti Skotsku. Wales sice znovu držela nad vodou skvělá střelkyně Nia Sanders i brankářka Anna Jenkins-Delf, ale na vítězství se tým i přesto nepřiblížil a Skotky tak jasně zvítězily 15:7. V zápase o páté místo potvrdily Češky proti Belgičankám roli favorita a pořádně si zastřílely. Český tým vyhrál přesvědčivě, a to i přesto, že k závěru zápasu se české vedení výrazně snižovalo. Zejména díky 6 brankám od Lucie Votavové si však český tým vítězství uhlídal. Stejným gólovým příspěvkem se mohla v zápase pyšnit také Nikola Bušauerová, která také výrazně přispěla k celkovému českému pátému místu v turnaji.

V zápase o třetí místo se diváci v Brně dočkali odvety Irska a Jihoafrické republiky ve kterém tentokrát zvítězily Jihoafričanky dvojgólovým rozdílem. Díky němu si Afričanky odnesly z turnaje cenný kov za třetí místo. Ve finále jsme se bohužel dramatu znovu nedočkali. Švýcarky nedokázaly navázat na poměrně vyrovnané fáze zápasu ve skupině a prohrála rozdílem třídy. Nakonec 14:1. Angličanky se tak mohly radovat z celkového vítězství na tomto turnaji.

Konečné pořadí:

  1. Anglie
  2. Švýcarsko
  3. Jihoafrická republika
  4. Irsko
  5. Česká republika
  6. Belgie
  7. Skotsko
  8. Wales

Při ceremoniálu se předávaly kromě cen za umístění i individuální ceny. Cenu za nejlepší gólmanku dostala Sophie Jackson z Anglie. Z ceny za nejužitečnější hráčku turnaje se zase mohla veselit Švýcarka Fee Lampaert, která se hned v prvním zápase proti Skotsku prezentovala naprosto úžasným výkonem a devíti vstřelenými brankami. To, co ale zaujme českého fanouška nejvíce, je nejlepší střelkyně soutěže, kterou se s 21 vstřelenými brankami stala Nikola Bušauerová. Dojemným momentem byla rozlučka Lucie Křížové s reprezentační kariérou, kterou zkušená hráčka ukončila po 23 letech.

5 nejlepších střelkyň za českou reprezentaci:

  1. Nikola Bušauerová - 21
  2. Daniela Vomastková - 12
  3. Lenka Vopálková - 11
  4. Lucie Votavová - 10
  5. Barbora Hlavatá (AJ Strakonice) - 7

 

sociální sítě

Partneři