1. liga starších dorostenců
SLP
STP
17
12
STR
PLZ
14
14
DEC
STP
21
7
PLZ
SLP
13
12
STR
DEC
12
19
STR
STP
20
13
STR
SLP
14
10
DEC
PLZ
14
13
SLP
DEC
7
19
STP
PLZ
9
22
1. liga mladších dorostenek
STR
STP
12
3
TAB
STP
19
8
STR
TAB
12
10
1. liga mužů - semifinále 1
SLP
STR
28. 4.
11:20
STR
SLP
4. 5.
17:00
1. liga mužů - semifinále 2
STP
BRN
28. 4.
18:00
BRN
STP
4. 5.
19:30
1. liga starších žákyň
TAB
STR
4. 5.
00:00
STR
STP
4. 5.
00:00
TAB
STP
4. 5.
00:00
1. liga žen - o 3 místo
Slávia Hradec Králové
KVS Plzeň
4. 5.
10:00
Na EU Nations mužů kralovali Angličané
21. 5. 2018

Na EU Nations mužů kralovali Angličané

Další turnaj EU Nations je úspěšně za námi. V souboji mužských reprezentacích se nakonec z kýžené výhry mohli radovat hráči z Anglie, kteří ukončili šňůru vítězství týmů z Jihoafrické republiky. Právě jihoafrický reprezentační tým se Anglii povedlo ve finále nakonec porazit 14:6. Česká reprezentace skončila na celkovém sedmém místě.

Zpočátku byl turnaj rozdělen na dvě skupiny po pěti týmech, odkud celky postupovaly do následných soubojů o konečné umístění. Na turnaji se z exotických výběrů ukázala nejen Jihoafrická republika, ale nově také Singapur. 

Skupina A  

Ve skupině A se nejlépe dařilo týmu Jižní Afriky, který vyhrál všechny čtyři zápasy ve skupině. Velká část zápasů byla mimořádně vyrovnaná a dokonce i Irsko, které nakonec skončilo až na čtvrtém místě skupiny, sahalo právě proti Jižní Africe na body. Proti Singapuru a Irsku zvítězili Jihoafričané v obou případech o jedinou branku, ale druhé místo nakonec patřilo Belgičanům. Poslední místo zbylo na Wales, který toho proti silné konkurenci mnoho nezmohl a skupinovou fázi ukončil se skóre -54. 

Skupina B 

Česká skupina se skládala kromě domácího týmu z výběrů Litvy, Švýcarska, Dánska a Anglie. Právě hráči z britských ostrovů podle očekávání excelovali a skupinu odehráli bez ztráty jediného bodu. Češi měli proti sobě dva soupeře z kvalifikace na mistrovství Evropy – Švýcarsko a Litvu – kterým chtěli ukázat, v jaké jsou formě a oplatit jim bodové ztráty z důležitých kvalifikačních zápasů. V prvním dni se jim podařilo ukořistit vítězství nad týmem Dánska a uhrát relativně dobrý výsledek proti několika olympionikům v týmu Anglie. 

Do druhého dne šli Češi s jasným cílem, a to urvat druhé místo ve skupině v zápasech s Litvou a Švýcarskem. Se druhým jmenovaným celkem se naší reprezentaci povedlo uhrát remízu 8:8. I když výsledek proti tomuto soupeři nebyl v žádném případě zklamáním, postavilo to Čechy do velmi těžké situace, kdy by k zisku druhého místa museli porazit Litvu sedmigólovým rozdílem. I přesto, že většinu hrací doby se Čechům dařilo držet těsné vedení, v poslední čtvrtině se Litevcům povedlo nepříznivý vývoj zápasu zvrátit a otočit stav ve svůj prospěch. Češi tak nakonec museli spolknout hořkou pilulku v podobě čtvrtého místa ve skupině, který znamenal nejlépe sedmou příčku.

Play-off

V neděli se odehrály souboje stejně umístěných týmů ze skupinové fáze. Den tak započal bitvou mezi Dánskem a Walesem o devátou příčku. V té sice už od začátku vedli Dánové, ale Welšané jim nedali nic zdarma a úpěnlivě bojovali až do poslední minuty. Už v prvním zápase jsme se tak dočkali těsného výsledku 10:8 ve prospěch Dánska. 

V zápase o sedmé místo se střetl domácí tým s Iry. Oba týmy ve skupině ukázaly, že mají i na nejsilnější soupeře, ale přesto nakonec skončily v boji o sedmé místo. Čechy čekal složitý zápas ve kterém nasbírali celkem 20 osobních chyb, ale zejména díky výborně zvládnuté obraně se jim podařilo udržovat si mírné vedení. Nakonec český výběr vyhrál 12:9. Česká republika tedy na turnaji získala konečné sedmé místo, k čemuž statisticky nejvíce přispěl kapitán Tomáš Petr s dvanácti gólovými zásahy.

Utkání o páté místo se odehrálo mezi Singapurem a Litvou. Měli jsme možnost vidět zejména skvělou obrannou hru obou celků a vyrovnaný zápas nakonec musely rozhodnout až penalty. V těch rozhodl neuvěřitelným způsobem hráč Jonkus z Litvy. Nejdříve totiž sám vstřelil gól z penalty a následně musel zaskočit za svého brankáře. Litevský gólman byl totiž kvůli nesprávnému postavení vyloučen a do branky tak naskočil právě Jonkus, který dokázal penaltu singapurského Cheng Kanga vychytat a Litevci tak mohli slavit zisk pátého místa.

O bronzové medaile se utkaly týmy Belgie a Švýcarska. Znovu byl úspěšnějším celkem zástupce ze skupiny B. Znovu se sice pražské Podolí dočkalo velmi zajímavého zápasu, ale nakonec to byli Švýcaři, kteří se radovali ze zisku třetího místa a Belgičané se tak museli spokojit s bramborovou plackou. 

Den plný vyrovnaných utkání suše ukončili reprezentanti Anglie, kteří dali cennou lekci výběru Jihoafrické republiky. Ve druhé čtvrtině totiž Angličané odskočili Jihoafričanům o pět branek a tento úctyhodný náskok si už drželi po zbytek zápasu. Z EU Nations 2018 mužů si tak nakonec zlato odnesla Anglie a stříbro patřilo Jihoafrické republice.

Individuální ocenění šla kompletně do rukou Angličanů. Nejlepším střelcem turnaje byl Tom Curwen s 27 vstřelenými brankami. Upozornil na sebe už ve skupinové fázi, kdy se mu podařilo skórovat hned devětkrát do branky Litvy, jíž se stal pomyslným katem. Nejlepším brankářem byl zvolen taktéž Angličan, Matt Holland, který svůj tým držel napříč celým turnajem a celkem inkasoval pouze 26 branek (5,2 na zápas). Nejlepším hráčem byl vyhlášen Ciaran James, taktéž z Anglie. Ten se krom ukázkového týmového výkonu zapsal také celkem patnácti vstřelenými brankami. 

Konečné pořadí týmů:

  1. Anglie
  2. Jihoafrická republika
  3. Švýcarsko
  4. Belgie
  5. Litva
  6. Singapur
  7. Česká republika
  8. Irsko
  9. Dánsko
  10. Wales

sociální sítě

Partneři