1. liga mužů - základní část
STR
SLP
16
12
2. liga starších žáků
BRN
OLO
6
14
PLZ
SLP
4
19
2. liga mladších dorostenců
STP
BRN
6. 4.
10:00
BRN
PRE
6. 4.
12:40
STP
PRE
6. 4.
15:30
1. liga mladších dorostenců
SLP
STR
6. 4.
10:30
DEC
HRK
6. 4.
11:45
HRK
STR
6. 4.
15:30
SLP
DEC
6. 4.
16:45
STR
DEC
7. 4.
09:00
SLP
HRK
7. 4.
10:15
2. liga mužů
PLZ
HRK
6. 4.
11:45
STP
DEC
6. 4.
14:00
HRK
TAB
6. 4.
16:50
PLZ
DEC
6. 4.
18:00
TAB
STP
6. 4.
19:30
DEC
HRK
7. 4.
09:00
PLZ
TAB
7. 4.
10:30
STP
HRK
7. 4.
11:45
TAB
DEC
7. 4.
13:00
PLZ
STP
7. 4.
14:30
1. liga mladších žáků a žákyň
OLO
SLP
6. 4.
12:05
STP
STR
6. 4.
13:20
SLP
STP
6. 4.
15:20
OLO
STR
6. 4.
16:35
STR
SLP
7. 4.
09:20
OLO
STP
7. 4.
10:30
Ohlédnutí za pražskými EU Nations klubů
23. 10. 2017

Ohlédnutí za pražskými EU Nations klubů

V průběhu září proběhly v pražském Podolí hned dva mezinárodní klubové turnaje. Do turnaje byly pozvány týmy mistrů evropských zemí, pozvánku přijal i tým z USA. V prvním turnaji bojovalo celkem osm mužských družstev ze sedmi zemí a ve druhém pak šest ženských týmů z pěti zemí. Turnaje se zúčastnily celkem tři české týmy. Do obou turnajů vyslal své zástupce tým Stepp Praha a mužskou část odehrál i tým pražské Slavie.

Mužskou část ovládla Slavia Praha

Mužský turnaj se odehrál systémem dvou skupin po čtyřech týmech stylem každý s každým. Skupina A byla sestavena z týmů: Stepp Praha, Cheltenham (Anglie), KVP Vrútky (Slovensko) a ASV Wien (Rakousko). Ve skupině B se proti sobě postavily výběry týmů: SK Slavia Praha, Los Angeles AC (USA), Järfälla vattenpolo (Švédsko) a Frem Odense (Dánsko).

V první skupině dominoval anglický celek Cheltenham, který hned na úvod porazil mistry druhé německé ligy, Stepp Praha. Právě pražskému Steppu se ve skupinách vůbec nedařilo. I přesto, že odehrál zejména proti Vídni a Vrútkám velmi vyrovnaná utkání, nezískal po třech skupinových zápasech ani bod. Souboj o druhé místo mezi Vídní a Vrútkami lépe vyšel rakouskému celku (v poměru 12:9) a o postupujících bylo jasno. Zápas o první místo sice skončil nerozhodně, ale z lepší pozice v play-off se díky gólové bilanci radoval anglický tým.

Velkou neznámou byl pro evropské účastníky americký klub Los Angeles AC, který hned v prvním zápase potrápil domácí Slavii a obral ji remízou 11:11 o důležitý bod. V posledním zápase proti dánskému Odense však americký tým nedokázal navázat na předchozí úspěch a nakonec tedy hrál jen o 5. místo. Remíza domácí Slavie proti Američanům byla však její jedinou ztrátou ve skupině. Díky dánskému vítězství nad Los Angeles navíc nakonec Slavia postoupila z prvního místa a Odense z místa druhého. První tři týmy odehrály velmi zajímavé a vyrovnané zápasy, ale švédská Järfälla takovou kvalitu neukázala a ve skupině se skóre 25:49 nezískala ani bod.

Ze skupin pokračovala všechna družstva do soubojů o umístění. Čekalo je nejprve semifinále a následně rozhodující zápas o nejlepší umístění. Tato fáze započala hladkým vítězstvím Frem Odense nad anglickým Cheltenhamem. Velmi napínavou podívanou nabídl střet pražské Slavie s ASV Wien. I přes to, že byl vídeňský celek považován za velkého outsidera, Slavia nedostala nic zadarmo. Hlavním tahounem Vídně byl László Suranyi. Ten do sítě Pražanů vstřelil ve vypjatém zápase hned 10 branek. Výsledek byl na konci základní hrací doby nerozhodný a zápas tedy měly rozhodnout až penalty. V hektickém finále Slavia na penalty zvítězila 4:1 a postoupila do boje o zlato. 

V pavouku o 5. místo schytali další porážku hráči Steppu Praha, kteří nedokázali zastavit tým Los Angeles AC. Američané po smolných výsledcích ve skupině pochopitelně chtěli ukázat, že měli na víc než boj o páté místo. V posledním zápase dokázaly slovenské Vrútky porazit švédskou Järfällu. Ve vyrovnaném zápase totiž Slováci dokázali využít výpadek Švédů ve třetí čtvrtině, kterou vyhráli v poměru 5:2.

V neděli se odehrály poslední zápasy o umístění. Stepp Praha konečně získal vítězství proti Järfälle, čímž pražský klub odvrátil pád na poslední místo. Zisk sedmé příčky však neměli hráči Steppu jednoduchý, neboť ke konci zápasu chybovali a ztratili vysoké vedení 11:7. V penaltách ale byli Steppáci stoprocentní a Švédy nakonec poslali na osmé místo. V zápase o páté místo jsme znovu měli možnost vidět sílu amerického týmu Los Angeles AC. Ten i přes určité problémy porazil Vrútky 13:8 a zajistil si tak konečné 5. místo.

V bitvě o třetí místo se utkaly ASV Wien a Cheltenham. Angličanům se skvěle vydařil vstup do zápasu a Vídeň prohrávala po první čtvrtině již 0:4. I přes velmi vyrovnaný zbytek zápasu, Vídeň už nedokázala svého soupeře dotáhnout a po výhře 13:8 se mohli ze třetího místa radovat právě Angličané.

Ve velkém finále chtěli Slávisté zopakovat výsledek ze skupiny a nad Dány znovu zvítězit. Dánové z Odense, ale naopak dali vědět, že zlato jen tak Slavii nenechají. Zpočátku to vypadalo na velmi vyrovnané utkání, ale od druhé čtvrtiny už Češi kontrolovali své vydřené třígólové vedení. Slavia v poslední čtvrtině ještě vedení navýšila a nakonec zvítězila 13:9. Pak už samozřejmě vypuklo nadšení a velký potlesk od domácího publika. Pražské EU Nations klubů mělo svého šampiona. Je nutné podotknout, že Slavia si pohár pro vítěze náležitě zasloužila, protože se turnajem probojovala bez jediné porážky a kvalitou hry převýšila všechny své soupeře. 

Po turnaji proběhl slavnostní ceremoniál, na kterém předával ceny kromě předsedy Českého svazu vodního póla, Jakuba Picky, také prezident EU Nations, Søren Dietz Elmstrom. Z turnaje si krom pohárů pro týmy odnesla ceny i trojice jednotlivců. Za nejlepšího gólmana turnaje byl vyhlášen Sam Legge, brankář Cheltenhamu. Nejvíce gólů nastřílel László Suranyi, a to celkem 22. Nejlepším hráčem turnaje byl nakonec zvolen hráč Frem Odense, Maxim Secrieru.

Angličanky z Liverpoolu určovaly tempo ženské části

V ženské části mezi sebou bojovalo celkem šest týmů systémem každý s každým. Do zápasů se zapojily týmy: Stepp Praha (Česká republika), SC Chemnitz (Německo), Liverpool (Anglie), Coventry (Anglie), Järfälla (Švédsko) a VK Crvena Zvezda (Srbsko).

V průběhu prvního dne se týmy rozdělily výkonnostně na dvě skupiny. Po několika zápasech totiž bylo jasné, že o první místo se poperou týmy Chemnitz a Liverpool. Obě družstva měla skvělý vstup do turnaje. První hrací den Chemnitz porazil o 4 branky Coventry a dokonce o 6 domácí Stepp Praha. Liverpoolu se zase podařilo v turnajové premiéře porazit srbský tým 13:8. Srbky z týmu Cervena Zvezda si však zoufat nemusely, protože v prvním zápase se štěstím na penalty porazily švédskou Järfällu. 

Druhý den Liverpool a Chemnitz pokračoval ve vítězné sérii. Hned na úvod dne udělil Liverpool Švédkám tvrdou lekci a porazil je rozdílem třídy. V pomyslném zápase o první místo si pak poradily Angličanky i s týmem Chemnitzu, kterému nepomohla ani česká stopa Lindy Chládkové a Nikoly Bušauerové. Chemnitz neuspěl i přesto, že v jejich prvním zápasu dne s přehledem porazil Crvenou Zvezdu 19:13. 

Velmi zajímavý byl průběh dne Steppu Praha, kterému se podařilo otočit oba dva jejich zápasy. V prvním s Coventry prohrávaly Steppačky před poslední čtvrtinou 7:10, ale nakonec náskok dotáhly a díky vítězství v penaltách braly dva body. Ve druhém zápase se jim ale podařilo zvrátit ještě nepříznivější stav. Srbky totiž vedly proti Steppu již 7:3, ale Steppačkám se podařilo vyhrát druhou polovinu zápasu 10:5 a získat důležité tři body do tabulky. První bod získal i tým Järfälla, který měl na dosah i první vítězství. Coventry však dokázalo zabojovat a stav vyrovnat. Následně na penalty Angličanky vyhrály a získaly dva body do tabulky.

Poslední den byl jedno velké zklamání pro tým Coventry. Anglický tým totiž spadl až na poslední šesté místo. V prvním zápase tým jasně prohrál s krajankami z Liverpoolu a ve druhém i s Crvenou Zvezdou. Naopak finiš skvěle vyšel týmu Järfälla. Švédky porazily nejdříve už odevzdaný SC Chemnitz a v zápase o bronz i Steppačky. Děvčata z Prahy nedokázala udržet průběžné třetí místo a nejprve prohrála s Liverpoolem, následně i právě s Järfällou. Se švédským týmem sice znovu sahaly po zvratu, ale tentokrát se jim nezdařil a musely se tak spokojit s bramborovou medailí.

Cenu za nejlepší brankářku převzala Kate Read reprezentující tým Liverpool. Kate byla vyhlášena nejlepší gólmankou oprávněně a toto ocenění jen podtrhovalo celkový triumf dominantního týmu Liverpool. Nejlepší střelkyní turnaje byla Nicole Vunder z SC Chemnitz. Německá střelkyně na své gólové konto přidala v tomto turnaji celkem 22 branek. Průměrně za zápas tedy zaznamenala 4,4 gólových tref. Nejlepší hráčkou celého turnaje byla i přes velkou konkurenci vyhlášena Lois Hazell ze švédské Järfälly. Ta byla hlavní tahounkou svého týmu po dobu celého turnaje. V posledních dvou zápasech, které týmu zařídily bronzové medaile navíc vstřelila celých 9 branek.

sociální sítě

Partneři